top of page

Boektip: The Daily Stoic

Om je goede gewoontes te stimuleren nog een mooie boektip. Sinds een jaar of 4 lees ik bijna elke dag een bladzijde in The Daily Stoic; 365 bladzijdes met op elke pagina een quote of korte alinea van een stoïcijnse filosoof zoals Seneca of Marcus Aurelius en een reflectie daarop door de auteur Ryan Holiday.


Het stoïcisme is een klassiek-griekse stroming in de filosofie, die de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. Het is vooral een praktische filosofie, met hele duidelijke handvatten voor het leven. De kern is dat we het leven moeten nemen zoals het is en dat we ons niet druk moeten maken om de dingen waar we toch geen invloed op hebben. Het enige waar we volgens de stoïcijnen wel invloed op hebben is onze geest en hoe we interpreteren en waarde geven aan wat we meemaken.


Deze filosofie helpt om de strubbelingen van de waan van de dag te relativeren. Er is tegenwoordig zoveel afleiding in ons leven waar we niks of weinig aan kunnen doen. Je kunt je er enorm druk om maken, of het gewoon accepteren en je mentale energie bewaren voor nuttigere dingen zoals diep werk.


De opzet van het boek leent zich perfect voor een dagelijkse gewoonte. Lees bijvoorbeeld 1 bladzijde bij je ontbijt. Het kost enkele minuten en zo pak je dagelijks een portie inspiratie mee van de grootste klassieke denkers. Zie het als een dagelijkse mini-workout voor je brein!32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Heb je wat gehad aan dit artikel?
Hier vind je regelmatig blogposts over alles rondom diep werk.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Dankjewel voor inschrijven!

bottom of page