top of page

Tip: dagplan

Ondanks al mijn systemen om controle te houden over mijn werk (open loops bijhouden, GTD, etc), bespeur ik regelmatig onrust bij mezelf. Waar ga ik vandaag mee aan de slag? Wat is belangrijk en heeft prioriteit? Wil ik niet teveel of juist te weinig? Vergeet ik niet iets?


Er speelt vaak al zoveel tegelijk en dan nog wil ik zelf meer. Mijn default reactie is meer planning & organisatie om maar zoveel mogelijk acties in een dag te proppen. Ik kan me hierin verliezen en dat leidt dan weer tot verlamming, waarbij ik soms minutenlang apathisch naar mijn actielijst staar.


Een oplossing is natuurlijk gewoon ‘minder willen’ en tevreden zijn met wat je doet.


Maar een andere methode die bij mij vaak goed werkt op dit soort momenten is een dagplan maken. Geen onhaalbare afvinklijst, maar een dag ingedeeld o.b.v. tijdblokken, waarbij je niet alleen je diep werk maar al je activiteiten op de dag een plekje in de tijd geeft. Cal Newport, auteur van het boek Deep Work, noemt dit Schedule every minute of your day. Op die besluiteloze onrust-dagen kan dit mij echt een enorme boost in productiviteit geven.


(PS: ja, ik besef me dat het klinkt als nog meer plannen maar in praktijk werkt het juist bevrijdend van de tirannie van mijn actielijsten. Lees ook eens wat Cal Newport hierover te zeggen heeft in zijn blog)
43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Heb je wat gehad aan dit artikel?
Hier vind je regelmatig blogposts over alles rondom diep werk.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Dankjewel voor inschrijven!

bottom of page