top of page

5 tips om geconcentreerd thuis te werken

Bijgewerkt op: 11 dec. 2020

Het corona-virus laat de meeste van ons voorlopig thuiswerken. Maar het kan lastig zijn om daar geconcentreerd te blijven. Hoe haal je het meeste uit jouw werkdag thuis?


Je kent het wel, snel nog even de afwasmachine inruimen of het laatste nieuws checken. Voordat je het weet is de halve dag voorbij en vraag je je af wat je nou eigenlijk gedaan hebt. Hoe haal je het meeste uit jouw werkdag thuis? Ik heb mijn 5 tips voor je op een rijtje gezet.
1. Word wakker voor de rest


The early bird seizes the day. Sta een uur eerder op dan je gewend bent en de rest van je huishouden nog slaapt. Ga direct vanuit je bed aan het werk. Het helpt als je de avond ervoor alles al klaar zet en bedenkt waar je mee aan de slag wil, zodat je alleen maar hoeft te gaan zitten en je laptop open te klappen. Focus je 1 uur volledig op 1 onderwerp. Begin vooral niet met email maar pak deze kostbare tijd juist om iets belangrijks gedaan te krijgen.


Geen vroege vogel? Probeer het eerst eens 1 weekje uit. De vroege ochtenduurtjes kunnen magisch aanvoelen. Terwijl de wereld nog slaapt ben jij al hard aan het werk met belangrijk diep werk en dit gevoel van voorsprong draag je de hele dag mee.


Performance coach en oud Navy-seal Jocko Willink over vroeg opstaan:

"The moment the alarm goes off is the first test; it sets the tone for the rest of the day. The test is not a complex one: when the alarm goes off, do you get up out of bed, or do you lie there in comfort and fall back to sleep? If you have the discipline to get out of bed, you win—you pass the test."

Key take-aways:


 • Sta een uur eerder op dan de rest

 • Ga direct vanuit bed aan het werk

 • Bereid je goed voor de avond ervoor

 • Focus je op 1 onderwerp en doe vooral geen email2. Minimaliseer afleiding


Leg je telefoon in een andere ruimte en spreek met jezelf af dat je pas weer mag kijken nadat je een diep werk doel hebt bereikt. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om 90 minuten onafgebroken geconcentreerd werken, of een minimaal aantal woorden of pagina’s.


Een vol bureau of keukentafel kan enorm afleiden. Verwijder dus alle rommel die op een onbewust moment jouw attentie kan wegkapen; papiertjes, kranten, boeken, post, rekeningen, etc.Kan je de neiging niet weerstaan om elke 10 minuten het laatste corona nieuws te lezen of je social feeds te checken? Installeer dan een afleiding-blokker op je werkcomputer zodat je tijdelijk niet door deze concentratie-killers in de verleiding wordt gebracht. Check bijvoorbeeld: Freedom of Selfcontrol.  Sluit verder alle apps / programma’s (zoals mail) die je niet nodigt hebt voor jouw diep werk.


Key take-aways:


 • Leg je telefoon in een andere ruimte

 • Zorg voor een lege werkplek

 • Installeer afleiding-blokkers

 • Sluit alle programma's die je niet nodig hebt


3. Plan je focus-tijd


Een lange actielijst kan verlammend werken. Vaak loopt de dag anders dan je zou willen en raak je alleen maar gefrustreerd omdat je lijst juist langer wordt. Probeer eens specifieke blokken focus-tijd voor 1 onderwerp te reserveren. Het is makkelijker om hier aan voldoen en het geeft ook echt voldoening als je er weer één hebt afgerond.


Blokken van 60-90 minuten werken het best. Verschillende wetenschappelijk onderzoeken stellen dat je op een dag maximaal 4 uur geconcentreerd kunt werken. Als het je lukt om 2 tot 3 goeie focus-blokken op een dag te plannen mag je heel tevreden zijn. Wees in het begin vooral niet te streng voor jezelf en raak niet gefrustreerd als je afwijkt van je plan voor de dag. Ook 1 goed focus-blok is al een succes!


Maak met jezelf de afspraak om pas toe te geven aan afleiding wanneer je klaar bent. Zo heb je iets om naar toe te werken. Tip: je kunt juist ook eens experimenteren met het plannen van blokken voor afleiding.


"Don't take breaks from distraction. Instead take breaks from focus." - Cal Newport, auteur van het boek Deep Work.

Key take-aways:


 • Plan focus-blokken voor 1 onderwerp

 • Streef naar 2-3 blokken van 60-90 minuten per dag

 • Geef pas toe aan afleiding als je klaar bent met je blok

 • Draai het om: plan juist je afleiding


4. Neem goeie breaks


Met korte breaks (3-5 min) op vaste momenten houd je het geconcentreerd werken langer vol. Het is wel belangrijk dat je in die breaks je hersenen ook echt rust geeft. Wanneer je toegeeft aan nieuwe prikkels (zoals even je appjes checken) laad je jouw mentale batterij niet op.


Staar gewoon een paar minuten uit het raam, luister wat rustige muziek, doe een korte workout of meditatie. In plaats van meditatie kun je ook gewoon 10x bewust rustig in- en uit ademhalen. Wat je ook doet, zorg er vooral voor dat je hersenen even geen intensieve inspanning leveren. Pomodoro is een bekende techniek die jou hierbij (en de vorige tip) kan helpen. Je kunt ook deze handige timer gebruiken.


Key take-aways:


 • Neem korte breaks tijdens je focus-werk

 • Geef je hersenen geen nieuwe prikkels in de break

 • Check de pomodoro techniek


5. Maak een wandeling na de lunch


Jouw mentale energie werkt als een batterij die langzaam leegloopt wanneer je je diep concentreert. Het is dus belangrijk om deze ook weer op te laden. Het allerbeste middel hiervoor is een rustige wandeling van 30-60 minuten. Vlak na de lunch is hiervoor het perfecte moment, zo help je de spijsvertering en voorkom je een after-dinner-dip.Zoek als het even kan de natuur op. Laat je telefoon thuis en laat je gedachten de vrije loop. Kijk gewoon om je heen en ontdek nieuwe dingen in je omgeving. Probeer vooral niet om over een specifiek onderwerp na te denken want daarmee put je de batterij verder uit. Met zo’n rustpunt in het midden van de dag bouw je de energie en motivatie op om in de middag weer goed geconcentreerd aan het werk te gaan.


Key take-aways:


 • Laad je mentale batterij op met een wandeling

 • Ga het park of bos in

 • Laat je telefoon thuis

 • Stel jezelf open voor je omgeving

 • Forceer jezelf niet tot nadenken, laat je gedachten vrij


440 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Heb je wat gehad aan dit artikel?
Hier vind je regelmatig blogposts over alles rondom diep werk.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Dankjewel voor inschrijven!

bottom of page