top of page

Doe als Gates, neem een Denkweek.




Waarom een denkweek?


In zijn boek Deep Work beschrijft Cal Newport de gewoonte van Bill Gates om, sinds de jaren ’80 al, 2x per jaar een Thinkweek te plannen. In zijn afgelegen mansion in de bossen sluit hij zich dan volledig af van de buitenwereld om te lezen en na te denken over de toekomst. Een aantal briljante ingevingen waren het gevolg, met als meest in het oog springende de memo ‘Internet Tidal Wave’ die hij in 1995 tijdens zo’n week schreef en waarin hij de (toch niet onsuccesvolle) toekomst van Microsoft uitstippelde.


Ook andere Silicon Valley zwaargewichten zoals Steve Jobs en Mark Zuckerberg nemen regelmatig zo'n week alleen. Nog een mooi voorbeeld is de beroemde psycholoog Carl Jung, die in de bergen rondom Zurich zijn eigen stenen toren had waar hij zich regelmatig terugtrok om belangrijk denkwerk te verrichten, zonder de afleidingen van zijn tijd (toen nog vooral brief-correspondentie). Zo vormde zich de vernieuwende ideeën waarmee hij de strijd aanging met de toen heersende opvattingen van Freud.


Bollinger Toren, de werkplek van Carl Jung

Zo’n weekje alleen weg om te denken is natuurlijk niet alleen weggelegd voor de groten der aarde. Het kan voor niemand kwaad om even een stapje terug te doen uit de waan van de dag. Zeker in deze corona-tijd voelt het soms alsof de tijd voorbij vliegt en alle weken hetzelfde zijn. Ik vraag mezelf regelmatig af: “wat heb ik nou eigenlijk gedaan sinds maart?". Dus waarom ook niet? Ik ben het experiment aangegaan en heb mezelf 4 dagen afgezonderd in de Limburgse heuvels om na te denken en te lezen. Het leek me leuk deze ervaring met jullie te delen.


Maar waar dan?


De eerste vraag is: waar ga je heen? Ik had een ideaalbeeld in mijn hoofd: een houten huis ergens midden in een bos, van alle gemakken voorzien. Met een fijn bureau voor een raam zodat je weg kunt staren tussen de bomen. Uren heb ik online gezocht, maar het perfecte plaatje bleek net iets te perfect (of ik was gewoon weer eens te laat met vooruit plannen). Uiteindelijk vond ik toch een hele mooi maar eigenlijk net te dure natuurloft in Limburg.

Ach, soms moet je gewoon investeren als je echt iets wil bereiken en ik kan achteraf met volle overtuiging zeggen dat het het waard was.


De loft in Limburg, met de eettafel waar ik mijn denkwerk deed.

De loft was bedoeld voor 4 personen en dus veel te groot voor mij alleen. Deze fysieke ruimte vertaalde zich 1-op-1 naar mentale ruimte. Doordat ik niet continu geconfronteerd werd met mijn rondslingerende boeken, kleren, telefoon, etc. bracht de plek op zich al rust in mijn hoofd. Dit werd nog eens versterkt door het grote raam dat uitkeek over een weiland (inclusief galopperende paarden). Zo kon ik regelmatig even wegstaren en mijn gedachten de vrije loop laten wat tot mooie nieuwe inzichten heeft geleid. En in het nabijgelegen bos, achter het weiland, kon ik al wandelend de boeken die ik had gelezen en de nieuwe inzichten verwerken.


Het programma


Om niet zomaar wat te gaan doen had ik vooraf een paar (vage) doelen gesteld en een globaal dagprogramma gemaakt. In de ochtend was er ruim tijd voor meditatie en lezen (boeken over deep work). Daarna 2x een goed blok diep werk van 90 minuten tot de lunch. Na de lunch een lange wandeling door het bos en in de middag nog een extra blok diep werk (als ik daar de energie voor had) of verder lezen. En verder vooral voldoende ruimte om te vervelen en niks te doen. Ik vond het erg belangrijk dat het ontspannen bleef: het is tenslotte ook een beetje vakantie. De avond was vrije tijd, maar dan zonder tv / netflix / internet.


Ik had vooraf ook een aantal regels voor mezelf opgesteld. Als belangrijkste: geen email (zeker geen werkmail) en geen andere communicatie (whatsapp, sms, etc.), behalve een dagelijkse check-in met het thuisfront. Ook: geen afleidende entertainment, geen Netflix, geen social media, geen NOS app, niks. Dan maar een goede roman als entertainment (aanrader! Utopia Avenue van David Mitchell).


Vooraf dacht ik dat ik het hier moeilijk mee zou gaan krijgen. Als extra drempel had ik alle notificaties uitgezeten de toegestane schermtijd van mijn laptop en iPhone voor dit soort apps gedurende de hele dag geblokkeerd. Dit was zeker een handige reminder, maar na 1 dag al bijna niet meer nodig. Ik merkte dat het teruggeschroefde tempo en de afwezigheid van prikkels mij al gauw tot rust brachten.


Gebruik Downtime en App Limits om je telefoongebruik te beperken.


De conclusie


Mensen kijken je soms raar aan als je verteld dat je dit gaat doen. Mijn ouders vroegen zelfs of het wel goed gaat in mijn relatie. En het kan voelen als verloren tijd omdat je weet dat er weer meer werk op je ligt te wachten bij terugkomst. Maar als je hier niet bewust voor kiest, dan kom je er dus nooit toe om na te denken over die echt belangrijke maar niet-urgente dingen. Om er nog maar wat clichés tegenaan te gooien: Tijd heb je niet, tijd maak je. En: je leeft maar 1x.


Mijn kompas voor de belangrijke doelen voor 2021 staat weer op scherp. Ik had volop de ruimte om gedachtepatronen en ideeën (die in de ‘normale’ situatie te pas en te onpas je aandacht grijpen maar waar dan nooit tijd voor is) in alle rust te verkennen en onderzoeken. Ik heb me in tijden ook niet zo zen gevoeld, vooral door de afwezigheid van alle digitale afleiding (en dan met name whatsapp en netflix). Dat me dit goed lukte voelde ook meteen als een win (op mezelf, maar ook op de tech-bedrijven die er alles aan doen om mijn aandacht te kapen). Toen ik bij thuiskomst langzaam weer terugviel in oude patronen merkte ik ook meteen meer dat de gejaagdheid en irritatie bij mezelf toenam. Dat is voor de volgende keer echt de uitdaging om langer vast te houden.


Mijn tips als je dit wil doen: zoek (liever iets langer) naar een plek die echt goed voelt en met meer ruimte dan je eigenlijk nodig denkt te hebben. Ook prettig als er een grote eettafel of zelfs apart bureau aanwezig is. Stel al je apparaten in op minimale afleiding. Zorg dat je ook echt de tijd neemt om te ontspannen (wandelen, mediteren, lekker voor jezelf koken, maar vooral ook niksen) en verwacht vooral niet te veel. De grootste valkuil is om vooraf te veel doelen te stellen en dan teleurgesteld te raken wanneer blijkt dat je teveel hooi op je vork hebt genomen.


Hoe je het ook aanpakt, een denkweek is een investering in jezelf die het waard is.

Ga het doen!


 

Wil je dit ook? Om je wat tijd te besparen in je zoektocht hier nog een paar mooie plekken die ik tegenkwam:

En anders zijn dit twee sites zijn om verder te zoeken:

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Heb je wat gehad aan dit artikel?
Hier vind je regelmatig blogposts over alles rondom diep werk.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Dankjewel voor inschrijven!

bottom of page