top of page

Vakantiekater

De vakantietijd is weer voorbij. Of je nou weg gaat of niet, in de zomer lijkt het alsof alles en iedereen een paar versnellingen lager draait. Maar nu start langzaam het hele circus weer op.


Toen ik zelf vorige week terugkwam voelde ik een flinke weerstand om weer te beginnen. De laatste week van de vakantie was het in mijn hoofd soms een chaotische brij. Ik wist vaag dat er van alles stond te gebeuren, maar had nog geen idee wanneer, waarom of in welke volgorde. Ik liep rond met een onbestemd en onrustig gevoel.


"Post-holiday funk; vakantiedip; vakantiekater. Verschillende namen voor hetzelfde gevoel: dat je moeilijk je werkdraai kunt vinden na een vakantie."

In zijn vaste column in het NRC beschrijft Ben Tiggelaar dit gevoel als een vakantiekater. Als oorzaken noemt hij de noodzakelijke inhaalslag, verlies van vrijheid en autonomie, hernieuwde balans tussen privé en werk, en onderbroken professionele gewoontes die weer opgepakt moeten worden. Vooral dat laatste zette mij aan het denken.Werkgewoontes


Mijn belangrijkste les over diep werk is dat je pas echt verschil maakt als je aan de slag gaat met jouw werkgewoontes. Dat betekent enerzijds bouwen aan bevorderende proactieve gedragspatronen (bv vaste dagelijkse diep werk blokken inplannen) en anderzijds afbreken van belemmerende reactieve gedragspatronen (bv smartphone verslaving etc).


Dergelijke gedragsverandering kost altijd wilskracht en mentale energie omdat je van nature geneigd bent de weg van de minste weerstand te volgen. Zodra je de teugels een beetje laat vieren verval je snel in reactieve patronen. Die kosten aanvankelijk minder energie maar leveren uiteindelijk ook veel minder op. De kunst zit in het heel bewust bezig zijn met gewoontes en consequent volhouden.


Loslaten en opladen

Vakantie betekent loslaten. Van vastomlijnde doelen en verwachtingen. Van gedetailleerde planningen en actieplannen. En ook van vaste werkpatronen en gewoontes. De laatste weken voor een vakantie staan in het teken van overdragen en afronden. Wanneer het dan eindelijk zo ver is schakelt je brein vanzelf een paar tandjes terug naar relax-modus. De met veel moeite gecultiveerde werkgewoontes kunnen dan ook wel even de ijskast in.


Vooraf denk ik altijd dat de zomer een periode is waarin ik eindelijk ruimte heb voor die niet-urgente maar wel belangrijke dingen waar ik nooit aan toe kom. Dat ene boek lezen, die online cursus volgen, een verbouwplan maken, mijn financiën op orde brengen, etc. In de praktijk kwam ik natuurlijk nergens aan toe. Zonder mijn vaste routines lukt het blijkbaar niet om deze dingen voor elkaar te krijgen.


Natuurlijk geldt ook hier, net als in werk, dat we eerder geneigd zijn teveel te willen en je er goed aan doet om jezelf niet te hoge verwachtingen op te leggen. Al vrij gauw in de vakantie kwam ik tot deze conclusie en moest ik mezelf regelmatig herinneren los te laten en tevreden te zijn met een ongepland verloop van de dag. En dat is allemaal ook volstrekt logisch en nodig. Dit onthaasten en loslaten is belangrijk om weer op te laden voor het volgende jaar.

Opnieuw opstarten


Wanneer je na zo’n rustigere periode weer begint met werken is de verleiding groot om terug te vallen op reactieve werkpatronen. Het kost bijvoorbeeld veel minder moeite om de eerste werkdag direct je inbox te openen en je te laten meevoeren door 100+ ongelezen mails waarbij iedereen iets van je wil, dan eens rustig te gaan zitten zonder laptop en te bedenken waar je zelf aan wil werken. Maar dit kan leiden tot een gejaagd en onrustig gevoel en stress, iets waar je vlak na je vakantie natuurlijk niet op zit te wachten.


Mijn tip: doe na thuiskomst een review op jouw werkgewoontes en bedenk hoe je weer meer proactief kunt werken. Neem minstens 2 uur om voor jezelf op een rijtje te zetten wat er speelt en hoe je de komende tijd jouw werkdagen wil inrichten. Wat zijn je doelen en prioriteiten? Zijn er dingen waar je veel energie van krijgt en meer tijd voor wil? Waar wil je mee stoppen? Hoe start en eindig je jouw werkdag? Hoe en wanneer doe je diep werk?


Maak vervolgens een plan hoe je dit de komende maanden gaat doen, en vertaal dat naar een concreet weekplan met een paar belangrijke hoofddoelen. Blok je agenda voor diep werk en help jezelf met reminders om je positieve routines te blijven doen. En begin je dag eens een keer niet met email :)


 


Ik heb de draad inmiddels weer opgepakt. De onrust en chaos in mijn hoofd zijn weg. Mijn weekplan, focusroutine en dagelijkse tijdblokken helpen me proactief te werken aan mijn eigen doelen. Daarmee verdween ook de weerstand tegen het werk. Inmiddels zijn we een week verder en zit ik weer volledig in, maar wel met controle en een positief gevoel.


Ben benieuwd naar jou ervaringen! Herken je jezelf hierin? Wat doe jij als eerste na je vakantie? Laat het me weten met een mailtje of comment op mijn blog.

78 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Guest
Sep 08, 2021

Structuur en vaste gewoontes weer oppakken. Dat is voor mij de oplossing van de vakantiekater, die ik daardoor eigenlijk amper had..

Eerst mijn ommetje van 20 minuten en daarna braindump in mijn vaste schrift. Links de acties en rechts de werkblokken maken.Zowel prive als werk acties, want dat schiet nu eenmaal door elkaar door je hoofd. Op maandag de ‘keek op de week’ maken en doelen per dag formuleren. Hup de blokkenindeling van de werkdag maken en starten maar! ! Nog geen digitaal device nodig gehad.

De eerste werkdag ging nog wat rommelig, maar er was wel een stemmetje die zei: nee, nu niet je laten afleiden, kijk in je schrift, met welk blok deep work ben je nu aan…

Like

Heb je wat gehad aan dit artikel?
Hier vind je regelmatig blogposts over alles rondom diep werk.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Dankjewel voor inschrijven!

bottom of page